برگزاری ژورنال کلاب بیماری های دهان
برگزاری ژورنال کلاب بیماری های دهان

23 و 26 و 27 خرداد ماه 1403، ژورنال کلاب بیماری های دهان با ارائه دانشجویان نفیسه طاهری بجد، مهدی ستوده، مهدیه عبدالهی، زهرا حسین پور و حسین شیر مهنجی و با راهنمایی دکتر نرجس اکبری، دکتر پروین پروایی و دکتر الهام اسماعیلی برگزار شد. در این رویداد علمی دانشجویان و اعضای هیات علمی حضور داشتند.
23 خرداد ماه نفیسه طاهری بجد و مهدی ستوده به ارائه مقالات پرداختند. نفیسه طاهری بجد به بررسی موضوع " یادگیری ماشین در تشخیص ضایعات دهانی با تصاویر بالینی داخل دهانی" پرداخت. او به بررسی سودمندی هوش مصنوعی در تشخیص ضایعات دهانی پرداخت. طبق روش کار مورد مطالعه، ابتدا ۳۶۰ تصویر داخل دهانی بصورت گذشته نگر جمع آوری شد که از ۳۰۰ تصویر برای آموزش هوش مصنوعی و از ۶۰ تصویر دیگر جهت سنجش توانایی هوش مصنوعی در مقایسه با دو متخصص دندانپزشکی استفاده شد. این مطالعه نتیجه گرفت که هوش مصنوعی می تواند در تشخیص زودهنگام ضایعات پیش بدخیم و بدخیم دهان به دندانپزشکان عمومی کمک کند. هرچند لازم به ذکر است هوش مصنوعی در ابتدای مسیر تکامل قرار دارد و کماکان تشخیص قطعی ضایعات دهانی به بیوپسی و معاینه بالینی توسط دندانپزشکان وابسته است.
مهدی ستوده در ارائه خود به بررسی"تاثیر خشکی دهان بر انتخاب غذا" پرداخت. خشکی دهان یعنی احساس ذهنی فرد نسبت به کاهش بزاق که می تواند کاذب یا واقعی باشد و بر کیفیت زندگی فرد تاثیر گذار است. شیوع خشکی دهان با افزایش سن و در حضور بیماری های سیستمیک و با مصرف دارو های متعدد افزایش پیدا می کند. از عواقب کاهش بزاق می توان افزایش پوسیدگی و بیماری های لثه ، بوی بد دهان ، محدودیت های رژیم غذایی و سوتغذیه را نام برد. از علائم خشکی دهان می توان به سختی در بلع ، ساییدگی های دندانی ، زبان شیار دار و التهاب گوشه لب اشاره کرد. می توان با اصلاح رژیم غذایی این شرایط را تا حدودی کنترل کرد ، از جمله استفاده از آب ، چای سبز ، ماست ، شیر ، شیرین بیان و غذا های تحریک کننده ترشح بزاق مانند آدامس های بدون قند. درمان دارویی مورد استفاده برای این بیماران هم شامل استفاده از سویملین و پیلوکارپین است که جریان بزاق را تحریک کرده و به بهبود بیماری کمک می کند.
مهدیه عبدالهی که روز 26 خرداد ماه ارائه داشت به موضوع "درمان لیکن پلان دهانی" پرداخت. لیکن پلان دهانی بیماری تحت تاثیر لنفوسیت T درگیر کننده ی مخاط دهان است که موجب تشکیل ضایعاتی در سایر مخاط دهان از جمله سطح شکمی و پشتی زبان و گونه ها می شود.این ضایعات انواع مختلفی دارد که از انواع ان نوع اروزیو ،اتروفیک،رتیکولار و ... می باشند. تاکنون درمان قطعی برای این بیماری شناخته نشده است. وی در این ارائه به اخرین پیشرفت ها در درمان لیکن پلان دهانی با هدف ارائه پیشنهادات مختلف برای درمان بالینی اینده مورد بررسی قرار داد. از جمله درمان های نامبرده لیکن پلان دهانی کورتیکواستیروئید موضعی، سیکلوسپورینA، هیدروکسی کلروکین، هیالورونیک اسید، داروهای انتی متابولیک، انتی اکسیدان تراپی و از درمان های غیر دارویی فتودینامیک تراپی، فتوبیومدولاسیون تراپی، درمان لیزر، درمان جراحی و ... می باشد که به توضیح مزایا و معایب هر کدام از انواع درمان و همچنین ارتباط مستقیم بین درمان های پریودنتال و دیابت و چاقی و استرس و اضطراب و لیکن پلان دهانی پرداخت.
زهرا حسین پور در ارائه خود به موضوع "ضایعات تروماتیک اگزوفیتیک بافت نرم دهان" پرداخت. هدف از این موضوع، ارائه یک مرور کلی از شایع ترین ضایعات بافت نرم اگزوفیتیک با علت تروما ، موجود در کلینیک سرپایی روزانه است.اصطلاح ضایعات اگزوفیتیک دهان نشان دهنده هر گونه رشد پاتولوژیک است که بالاتر از خطوط طبیعی اپیتلیوم سطح دهان قرار گیرد. این نوع ضایعه اغلب با خونریزی های تروماتیک مرتبط است. شایع ترین آنها ندول فیبروزه، اسیفایینگ فیبروما محیطی، مورسیکیشیو بوکاروم، ژانت سل گرانولوما محیطی و پیوژنیک گرانولوما، موکوسل و رانولا هستند که در این ارائه بصورت تخصصی تر بررسی شدند.
حسین شیرمهنجی به بررسی "سرطان و ضایعات پیش بدخیم دهان" پرداخت. سرطان های دهان ششمین سرطان شایع هستند و نرخ مرگ و میر حدود 60 درصد در بازه 5 ساله دارند . از عوامل خطر ایجاد سرطان های دهان , مصرف زیاد تنباکو به خصوص تنباکو جویدنی , بتل کویید , مصرف زیاد الکل , التهاب مزمن , اشعه UV خورشید در سرطان لب ها , HPV و یکسری زمینه های ژنتیکی است . با توجه به قابل از بین بردن بودن بیشتر عوامل ایجاد کننده سرطان های دهانی تا حد زیادی می توان آن را قابل پیشگیری دانست . یکسری از ضایعات دهانی به عنوان پیش بدخیم شناخته می شوند که درصد های متفاوتی از احتمال بدخیمی دارند . از میان آنها می توان , لکوپلاکیا , اریتروپلاکیا , لیکن پلان , فیروز زیر مخاطی و زخم های تروماتیک را نام برد . تشخیص به موقع و درمان زود هنگام این ضایعات در بهبود بقا و کاهش مرگ و میر ناشی از سرطان های دهانی بسیار مهم است . با ترکیب روش های مختلف تشخیصی می توان تا 99 درصد سرطان های دهانی را تشخیص داد .
در صورت مشکوک شدن به ضایعات پیش بدخیم و سرطان های دهانی حین معاینه و از بین بردن عوامل موضعی احتمالی ایجاد کننده ضایعات , در صورت عدم بهبود ضایعات طی دو هفته باید حتما نمونه برداری بافتی (بیوپسی) انجام شود .
اخیرا روش های جدید و غیر تهاجمی ای جهت تشخیص سرطان های دهانی معرفی شده اند که با وجود عدم دقت بالا , به مشکوک شدن و تمایز بین ضایعات خوش خیم و بد خیم کمک می کنند و با توجه به غیر تهاجمی بودن آنها پذیرش بهتری برای بیمار دارند . از جمله این روش ها می توان روش رنگ آمیزی تولوئیدن بلو , تصویر برداری اتوفلورسانس و بیومارکر های بزاقی در بالین را نام برد . با این حال همچنان بهترین و دقیق ترین روش (گلد استاندارد) جهت تشخیص سرطان های دهانی نمونه برداری بافتی (بیوپسی جراحی) می باشد .